Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Marcepanowe pralinki"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 596
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 143
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 72
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 210
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 64
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 596
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 143
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 72
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 210
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 64
Składniki
Marcepan ugnieć na stolnicy posypanej cukrem pudrem. Dopraw rumem i ewentualnie dodaj trochę cukru, aby masa była bardziej plastyczna. Jeśli słodkości przeznaczone są dla dzieci, zamiast alkoholu użyj esencji rumowej.
Masę marcepanową podziel na 40 części i uformuj z nich kulki. Z obu stron każdej kulki połóż po połówce orzecha (masa marcepanowa je sklei) i dobrze dociśnij – marcepan nie powinien zbytnio wystawać poza krawędzie orzechów. Wstaw do lodówki do stężenia.
Czekoladę i masło włóż do rondelka i, mieszając od czasu do czasu, rozpuść razem w kąpieli wodnej. Jedną z połówek orzecha zanurzaj w roztopionej czekoladzie i odkładaj (orzechami bez czekolady do dołu) na papier do pieczenia. Poczekaj aż czekolada zastygnie.
<strong>Rady:</strong>
Jeśli ktoś lubi wytrawne słodkości, zamiast czekolady mlecznej warto użyć gorzkiej albo takiej, która ma 70 proc. kakao. Część pralinek można zrobić z jednym rodzajem czekolady, część z drugim.
(bez czasu tężenia): 30 minut Sztuka: 109 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie