Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Marcepanowy placek z jabłkami"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 121
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 169
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 51
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 141
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 121
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 169
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 51
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 141
Składniki
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 1,40 zł
Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, wycinamy gniazda nasiennie. Połówki delikatnie nacinamy od góry na całej powierzchni, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy.
200 g masła roztapiamy w rondlu. Dodajemy 300 g mąki, kakao, 150 g cukru, opakowanie cukru waniliowego, płatki owsiane, czekoladę i mieszamy. Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką, wyrabiamy i rozkruszamy.
Pastę marcepanową łączymy z 300 g masła, 200 g cukru i torebką cukru waniliowego, miksujemy. Stopniowo dodajemy jajka, mieszamy. Partiami wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wyrabiamy.
Ciastem wykładamy prostokątną blachę zabezpieczoną papierem do pieczenia, układamy na nim jabłka nacięciami do góry i posypujemy czekoladową kruszonką. Pieczemy 40 minut w 180oC.Źródło: Rewia