Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Marchewkowa fantazja"
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 57
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 36
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 292
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 57
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 36
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 292
Składniki
Piekarnik rozgrzej do 180 st. Marchew obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o małych otworkach.
Do garnka włóż pokrojone na kawałki masło, dodaj miód i skórkę startą z pomarańczy. Mieszając, podgrzewaj, aż masło się roztopi i połączy z pozostałymi składnikami. Zdejmij garnek z ognia. Dodaj mleko i jajka, energicznie wymieszaj rózgą.
Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę, cukier wanilinowy, cynamon, posiekane orzechy, szczyptę soli oraz cukier trzcinowy. Wymieszaj. Do suchych składników wlej mokre, dodaj marchew i powoli wymieszaj łyżką do połączenia się składników. Ciastem napełnij tortownicę o śr. 21 cm (wyłożoną papierem do pieczenia).
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 45 minut. Ciasto ostudź, polej ulubioną polewą, udekoruj, np. drobnymi owocami.
Ciasto marchewkowe możesz najpierw polać lekko podgrzaną masą kajmakową. Gdy zastygnie, posmaruj ubitą śmietaną kremówką.Źródło: Tina