Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Marchewkowe ciastka"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 121
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 121
Składniki
Oczyść dobrze marchewki i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Jajka ubij na pianę z 10 dag cukru oraz opakowaniem cukru waniliowego. Dodawaj stopniowo olej i wszystko jeszcze przez chwilę ubijaj.
Do piany z jajek dodaj drobno posiekane orzechy (włoskie lub laskowe), startą marchew i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlej mleko i zmiksuj całość na gładkie ciasto.
Dużą łyżką nakładaj ciasto do specjalnych foremek na muffiny, wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką. Piecz je w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 25 minut. Pozostaw na kilka minut w foremkach.
Z białka, pozostałego cukru, 4 łyżek gorącej wody i około łyżki soku wyciśniętego ze sparzonej cytryny utrzyj błyszczącą i gładką polewę. Podziel ją na trzy części. Jedną część zafarbuj na żółto, drugą na różowo, a trzecią pozostaw białą.
Muffinki podziel na trzy porcje. Jedną część zamocz w białej polewie i udekoruj masą marcepanową oraz cukiereczkami, tworząc głowy kotków. Drugą zanurz w różowej polewie i zrób bajkowe prosiaczki. Resztę zamocz w żółtej polewie i udekoruj tak, by powstały słodkie kurczaczki. Odstaw ciastka do zastudzenia.Źródło: Świat kobiety