Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Marchewkowe gofry"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 25
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 193
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 25
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 193
Składniki
Masło utrzyj. Kolejno wbijaj jajka i dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlej 1/8 l letniej wody. Zmiksuj na gładkie ciasto. Przykryj i odstaw na 15 min.
W tym czasie marchewki obierz, umyj, zetrzyj na tarce. 3/4 porcji dodaj do ciasta, wymieszaj. Szczypiorek umyj, posiekaj. Opłucz i obierz ze skórki ogórek. Połowę utrzyj na tarce, resztę pokrój w plasterki.
Łyżkę szczypiorku odłóż, resztę wymieszaj z białym serem i ogórkiem. Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej gofrownicę i cienko posmaruj olejem. Nakładaj porcje ciasta i piecz na złotobrązowy kolor 2-3 minuty.
Gofry wyjmij i ostudź. Rozłóż na talerzyki. Na każdy nałóż porcję sera oraz plasterki ogórka. Danie udekoruj odłożonym szczypiorkiem i startą marchewką.
Czas ok. 50 min; porcja – 460 kcal, cena 3,80 zł.
To ci się przyda
Do przygotowania gofrów warto kupić gofrownicę o wysokiej mocy, czyli 1000-1650 W. Dzięki temu gofry dobrze się wypieką i będą zarumienione z każdej strony (płytki muszą być pokryte warstwą powłoki nieprzywierającej).Źródło: Świat kobiety