Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mazowiecka karkówka a la dzik"
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 134
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 82
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 134
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 82
Składniki
120 minut • Porcja 400 kcal • Koszt porcji ok. 4,50 zł • Przepis dla 10 osób
Mięso umyj i osusz. Połącz marynaty, dobrze ją podgrzej. Karkówkę ułóż w naczyniu, obłóż cebulą pokrojoną w cienkie plastry i zalej marynatą. Przykryj i odstaw na cztery dni w chłodne miejsce.
Mięso wyjęte z marynaty osusz, natrzyj solą i obwiąż nicią spożywczą. Marynatę przecedź. Następnie zrumień mięso ze wszystkich stron na smalcu. Przełóż je do brytfanki. Na patelni roztop masło, dodaj mielony jałowiec, wymieszaj i polej nim karkówkę.
Piecz w 180°C około 90-100 min. W trakcie skrapiaj marynatą i sosem, który się wytworzy podczas pieczenia.
Roztopione masło wymieszaj z mąką i rozprowadź zasmażkę bulionem. Dodaj przetarty przez sito sos pieczeniowy i marmoladę z róży. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny.Źródło: Kobieta i życie