Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mazurek budyniowy"
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 183
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5297
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 183
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5297
Składniki
Z podanych składników szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min. Podziel je na dwie części i wylep nim dna prostokątnych foremek.
Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem, piecz 20-30 min w temp. 180°C. 350 ml mleka wlej do rondla, zagotuj. Do pozostałego mleka dodaj proszek budyniowy, żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj.
Przelej do wrzącego mleka i gotuj, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź.
Do miękkiego masła dodaj cukier puder, utrzyj mikserem. Nie przerywając ucierania, łyżka po łyżce dodawaj budyń. Do miski wlej śmietankę i dodaj połamaną na małe kawałki czekoladę. Roztop w kąpieli wodnej.
Pierwszy kawałek ciasta posmaruj masą budyniową i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wierzch i boki posmaruj polewą z białej czekolady, potem udekoruj według uznania. Wstaw do lodówki.
60 minut. Porcja: 450 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie