Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mazurek cygański z bakaliami"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 102
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 107
Polecam.
Odsłon: 127
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 102
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 107
Polecam.
Odsłon: 127
Składniki
Wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojony na kawałeczki tłuszcz, żółtka i śmietanę. Zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części, uformuj w kulę, owiń folią. Włóż do lodówki na ok. 30 min. Jedną część ciasta rozwałkuj i przełóż do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem. Piecz 15 min w temp. 200°C. Wystudź.
Daktyle, figi i migdały drobno posiekaj. Do miski wrzuć wszystkie bakalie, dodaj mąkę, wymieszaj. Do żółtek dodaj cukier, utrzyj mikserem. Białka ubij na pianę. Do masy żółtkowej dodaj bakalie, wymieszaj. Na koniec dodaj ubite białka, delikatnie wymieszaj łyżką. Masę przełóż na upieczony spód ciasta. Przykryj drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Piecz 40 min w temp. 180°C.
Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny. Lukrem polej wierzch wystudzonego mazurka. Udekoruj polewą czekoladową.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 480 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie