Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mazurek czekoladowo-jabłkowy"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 29
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 215
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 250
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 29
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 215
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 250
Składniki
Podane na ciasto krótko zagniatamy. Wałkujemy na grubość 7 mm, wylepiamy natłuszczoną prostokątną blachę. W resztek ciasta formujemy kilka wałeczków. Zaplatamy po dwa, układamy po bokach i przekątnej placka, spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 30 minut w 180oC.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy 10 minut, pod koniec wsypując połowę galaretki cytrynowej. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Zimną masę wykładamy na jedną z połówek mazurka.
Masło i czekoladę umieszczamy w rondlu, podgrzewamy do stopienia. Mieszając, dolewamy śmietanę. Pozostałą galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, wlewamy do czekolady. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Przestygniętą polewą smarujemy drugą część mazurka. Ochłodzone ciasto zdobimy według uznania, napis robimy np. rozpuszczoną białą czekoladą.
<strong>Przepis nadesłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej</strong>Źródło: Rewia