Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste w wykonaniu, ale jakie smaczne. Mazurek to jedno z najpopularniejszych wielkanocnych ciast. Można przygotować je na wiele sposobów, dziś podpowiemy ci, jak zrobić mazurek kokosowy. Jak zrobić ciasto do mazurka kokosowego? Mazurek kokosowy przygotowywany jest oczywiście na cieście kruchym. Zrobisz je z mąki pszennej tortowej i ziemniaczanej, zimnego masła, żółtek, cukru pudru oraz odrobiny wody. Co dodać do masy do mazurka kokosowego? Bazą masy będzie śmietanka 18 proc. oraz wiórki kokosowe. Do nadzienia została dodana także słodka śmietanka kremówka oraz cukier.
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 35
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 35
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Składniki
Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, zimne masło, łyżkę mąki ziemniaczanej oraz łyżkę wody, zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulkę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na godzinę.
Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na prostokąt, a następnie uformuj brzeg. Za pomocą widelca zrób dziurki w cieście. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni grzanie góra-dół przez około 25 minut. Powinno być ładnie zarumienione.
W międzyczasie do rondelka dodaj śmietanę 18 proc., wiórki kokosowe, cukier i cukier waniliowy, podgrzewaj wszystko cały czas mieszając przez kilka minut. Następnie dodaj śmietankę kremówkę, dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
Na upieczone ciasto wyłóż masę kokosową, dokładnie rozprowadź na całym cieście. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, a następnie wylej ją na ciasto masę kokosową.
Ciasto udekoruj bakaliami oraz migdałami według własnego uznania. Świetnie sprawdzą się również wiórki kokosowe.