Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Mazurek morelowy z pomarańczą"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 5977
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 142
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 305
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 5977
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 142
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 305
Składniki
Mąkę przesiej przez sitko do miseczki. Dołóż mielone migdały oraz masło. Dodaj żółtko, cukier puder i 2–3 łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 20 minut.
Pomarańcze sparz, wytrzyj, pokrój na kawałki. Razem z morelami włóż je do garnka. Zasyp cukrem. Zalej szklanką wody. Gotuj 40 miut, aż owoce rozgotują się. Wtedy masę zmiksuj na gładko.
Formę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Wylep ciastem. Piecz 30 minut w 180 st. Masę rozsmaruj na upieczonym spodzie. Wierzch oblej lukrem. Udekoruj zającami z czekolady, napisem z polewy czekoladowej oraz ew. kawałeczkami moreli i pomarańczy.
<strong>Wersja błyskawiczna: z masą z konfitury</strong>
Płat francuskiego ciasta rozmrażaj ok. 10 mi nut w pokojowej temperaturze. Foremkę do tarty posmaruj tłuszczem i lekko oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj na owalny placek. Wylep nim spód i brzegi foremki.
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 225 st. Piecz ok.15 minut, aż ładnie się zrumieni.
W tym czasie 2 słoiki (po ok. 230 ml) konfitury pomarańczowej podgrzej, przetrzyj przez sitko. Przestudź. Wymieszaj z 3–4 łyżkami likieru pomarańczowego. Masę rozsmaruj na przygotowanym spodzie. Udekoruj lukrem i polewą.Źródło: Tina