Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mięsna stonoga"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 262
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 262
Składniki
Pokrój bułki w drobną kostkę, zalej mlekiem. Dodaj mielone mięso, jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę keczupu oraz sól do smaku. Wszystkie wymieszaj, wyrób gładką masę. Dodaj do niej tyle bułki tartej, by z masy dało się uformować pulpety.
Zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego). Rozgrzej olej na patelni. Obsmaż na nim pulpeciki ze wszystkich stron. Przełóż je na papierowe serwetki, aby odsączyć tłuszcz.
Pomidorki koktajlowe oraz ogórka umyj starannie i osusz. Połowę ogórka pokrój w cienkie plasterki, resztę – w grube paski, które utworzą nogi stonogi. Na szpadki do szaszłyków nadziewaj na zmianę pulpeciki i plasterki ogórka, zakończ całym pomidorkiem. Ułóż stonogi na talerzach, dołóż nóżki. W pulpeciki wetknij migdały.
czas ok. 50 min; porcja – 460 kcal, cena 2,20 złŹródło: Świat kobiety