Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Miętowy krem zabajone"
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1095
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11280
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1095
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11280
Składniki
Czas przygotowania 35 minut. Cena jednej porcji 3,20 zł
Żółtka i całe jajko wybijamy do miski. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się powoli wodą.
Jajka ubijamy mikserem 5-6 minut, aż osiągną konsystencję kremu.
Nie przerywając ubijania, najpierw wlewamy po łyżce wina, a potem, powoli, likier miętowy albo napar z liści mięty.
Zdejmujemy z kąpieli wodnej i nadal ubijamy: przez pierwszą minutę na niskich, przez dwie następne minuty na średnich, a na koniec, przez pięć minut, na najwyższych obrotach.
Masa powinna jeszcze zgęstnieć, jednocześnie stając się lżejsza i gładsza. Ciepły krem zabajone przekładamy do pucharków. Chłodzimy 60 minut. Można udekorować ziołami lub świeżymi owocami.
Wartość odżywcza jednej porcji 410 kcal Białko 17 g/Tłuszcz 32 g/Węglowodany 58 gŹródło: Rewia