Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Migdałowe półksiężyce"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 198
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 167
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 198
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 167
Składniki
Czas przygotowania: 50 minut. 1 sztuka: 80 kcal. Cena sztuki: 0,15 zł
Mąkę przesiej na stolicę. Dodaj sól, mielone migdały oraz cukier i 1 cukier waniliowy. Dołóż pokrojone na kawałeczki masło. siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wówczas możesz dodać żółtko.
Rękoma szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę.
Schłodzone ciasto podziel na 25 równych porcji. Z każdej zrób cienki wałeczek, a następnie uformuj z nich półksiężyce. Ciastka ułóż na dużej blasze przykrytej pergaminem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz około 10 minut, na złoty kolor.
Upieczone ciastka ostrożnie zdejmij z blachy, lekko przestudź na kratce kuchennej. Następnie jeszcze ciepłe oprósz cukrem pudrem, wcześniej wymieszanym z pozostałym cukrem waniliowym.Źródło: Tina