Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Migdałowe ruloniki"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 44
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 370
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 90
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 44
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 370
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 90
Składniki
Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj na puszystą masę z cukrem waniliowym. Białka ubij na sztywno. Dalej ubijając, dodawaj stopniowo cukier kryształ. Połącz z żółtkami.
Do masy jajecznej dosypuj mąkę oraz drobno posiekane lub zmielone migdały. Zmiksuj. Gotowe ciasto wyłóż na pokrytą pergaminem blachę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. na 10 minut.
Czekoladę (najlepiej gorzką) połam na kawałki i rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Lekko przestudź, utrzyj na gładką masę razem z miękkim masłem.
Upieczony biszkopt zdejmij z blach, połóż pergaminem do góry. Usuń papier. Biszkopt zroluj i odstaw do przestudzenia. Następnie ponownie rozwiń i posmaruj przygotowanym kremem czekoladowym. Raz jeszcze zwiń roladę. Odłóż w chłodne miejsce do zastudzenia.
Masę marcepanową rozwałkuj na cienki płat (ok. 3 mm) na posypanej cukrem pudrem stolnicy. Posmaruj go delikatnie wodą. Na marcepanie ułóż przygotowaną roladę, zawiń ją dokładnie w rozwałkowany płat.
Roladę pokrój w plasterki, tworząc słodkie ślimaczki. Każdą porcję udekoruj kolorowymi cukierkami (np. lentilkami).
czas ok. 70 min; porcja – 240 kcal, cena 1,50 złŹródło: Świat kobiety