Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Migdałowe warkocze"
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 59
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 94
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 157
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1126
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 537
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 59
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 94
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 157
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1126
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 537
Składniki
<strong>Do dekoracji:</strong>
całe migdały bez skórki, cukier wanilinowy do posypania.
<strong>Ponadto:</strong>
folia spożywcza, papier do pieczenia lub olej do posmarowania blachy.
Mąkę przesiej, dosyp do niej mielone migdały, 9 dag cukru, szczyptę soli i wymieszaj. Następnie dodaj esencję migdałową, posiekane masło i zagnieć gładkie ciasto.
Ciasto owiń folią spożywczą i odłóż na 30-40 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj blachę i dobrze rozgrzej piekarnik.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem lub posmaruj olejem, a piekarnik rozgrzej do temperatury 180° C.
Wyjęte z lodówki ciasto podziel na kilka części, z każdego kawałka uformuj wałek (jak na kopytka). Z wałka odkrawaj po dwa kawałki ciasta i zapleć je tak, jak na zdjęciu.
Ozdabiaj całymi migdałami. Ciastka układaj w odstępach na przygotowanej wcześniej blasze.
Ciastka piecz na środkowym poziomie piekarnika. Jeśli pieczesz z termoobiegiem, temperatura może być o 10° C niższa. Piecz ciastka 15-20 minut na złoty kolor. P
o wyjęciu z piekarnika, gdy będą jeszcze gorące, przełóż je na płaski talerz i od razu posyp cukrem wanilinowym. Ciastka pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 350 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie