Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Migdałowiec z morelami"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 272
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 49
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 45
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 79
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 89
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 272
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 49
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 45
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 79
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 89
Składniki
W rondlu zagotuj 1 szkl. mleka z 1 szkl. wody i solą. Dodaj margarynę, rozpuść. Do wrzącego płynu wsyp mąkę i migdały. Mieszaj energicznie, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Wtedy zdejmij z ognia, dobrze ostudź.
Miksując masę, wbijaj kolejno jajka. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie rozsmaruj połowę ciasta. Pozostałe przełóż do rękawa cukierniczego z grubą końcówką i wyciśnij brzegi.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Piecz ok. 30 min. Ciasto ostrożnie wyjmij z formy, wystudź na kratce kuchennej. Morele osącz z zalewy. Płatki migdałowe zrumień na suchej patelni, przesyp na talerzyk.
Z pozostałego mleka, cukru i proszku budyniowego ugotuj gęsty budyń, dobrze go wystudź. Miękkie masło utrzyj na jasny krem. Nie przerywając ucierania, dodawaj po łyżce budyniu.
Krem wyłóż na spód ciasta. Na nim rozłóż osączone owoce. Dżem morelowy lekko podgrzej, przetrzyj przez sitko. Posmaruj nim owoce i ciasto. Wierzch posyp płatkami migdałowymi.Źródło: Tina