Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Migdałowy blok z białą czekoladą"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 23
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 188
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 23
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 188
Składniki
Czekoladę zetrzyj na tarce o małych otworkach. Mleko w proszku przesiej do dużej miski. Wodę zagotuj w rondelku razem z masłem i cukrem. Zmniejsz ogień i podgrzewaj 5 min (masa powinna w tym czasie lekko zgęstnieć). Zdejmij rondelek z ognia i odstaw na 5 min, by płyn przestygł (mieszaj go od czasu do czasu).
Przestudzoną maślaną mieszankę wlewaj cienkim strumieniem do mleka w proszku, cały czas miksując masę robotem ustawionym na wolne obroty. Dodaj mielone migdały, startą białą czekoladę oraz aromat waniliowy. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
Foremkę keksową posmaruj masłem i wyłóż folią spożywczą tak, by wystawała poza jej brzegi. Wlej odrobinę masy, ułóż warstwę herbatników. Wlej kolejną porcję masy, ułóż warstwę ciastek. Rób tak do wyczerpania składników (na wierzchu powinna znaleźć się masa czekoladowa).
Keks przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjmij z formy, usuń folię. Udekoruj wg upodobania.Źródło: Tina