Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Miks opiekanych warzyw"
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 183
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 114
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 183
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 114
Składniki
Dynię umyj, obierz, usuń pestki, a następnie pokrój miąższ w grubą kostkę. Ziemniaki umyj, cienko obierz i także pokrój na duże kawałki. Marchewki obierz, pokrój w grube talarki. Cebule obierz i pokrój je na grube ćwiartki.
Ziemniaki oprósz przyprawami, a następnie rozłóż je na lekko natłuszczonej olejem folii aluminiowej na blasze do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Zapiekaj przez ok. 20 minut, od czasu do czasu przekładając, żeby piekły się równo z każdej strony.
W tym czasie pozostałe warzywa oprósz przyprawami, skrop olejem. Ostrożnie otwórz piekarnik, wysuń blachę i dodaj je do podpieczonych ziemniaków.
Delikatnie wymieszaj i piecz dalej przez około 20 minut, aż wszystkie warzywa staną się lekko zrumienione i miękkie (sprawdź zwłaszcza ziemniaki).
Gdy uznasz, że wszystko się upiekło, wyjmij warzywa do dużej salaterki lub rozłóż na talerze. Na gorących rozsyp wiórki masła, tak, by się zaczęło rozpuszczać.
Następnie danie udekoruj kiełkami i od razu podawaj. Danie możesz serwować z kilkoma dipami, w których jedzący będą zanurzali kawałki upieczonych warzyw.
Warzywa możesz przed końcem pieczenia posypać tartym parmezanem lub innym serem.Źródło: Świat kobiety