Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Składniki
Na suchą patelnię wsypujemy cukier, wlewamy 1-1,5 łyżki wody, podgrzewamy. Gdy cukier się rozpuści i lekko skarmelizuje, zdejmujemy z ognia, dodajemy miód, mieszamy.
Płatki owsiane wrzucamy na suchą patelnię, prażymy tak długo, aż staną się złociste. Dorzucamy ziarna słonecznika i sezamu, jeszcze chwilę wszystko prażymy.
Do płatków dajemy migdały, umyte, osuszone rodzynki i umytą żurawinę oraz miód z cukrem. Jeśli batoniki przeznaczymy dla dorosłych, rodzynki i żurawinę można wcześniej namoczyć w alkoholu: rumie, koniaku, winiaku itp. Dokładnie mieszamy, by wszystkie połączyć i obtoczyć miodem.
Blachę wykładamy pergaminem lub papierem do pieczenia. Smarujemy cieniutko olejem. Masę bakaliową przekładamy na papier, wyrównujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a potem kroimy bardzo ostrym nożem na prostokąciki.
Czas przygotowania 35 minut. Cena jednej sztuki 0,90 zł
Wartość odżywcza jednej sztuki 240 kcal
Białko 5 g
Tłuszcz 16 g
Węglowodany 34 gŹródło: Rewia