Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mirabelkowe galette"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 129
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 206
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 75
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 151
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 129
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 206
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 75
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 151
Składniki
Mąkę wymieszaj w misce z cukrem i skórką cytrynową. Masło lekko podgrzej i wlej do mąki. Domieszaj mleko. Delikatnie wyrób ciasto. Przykryj je i wstaw na 30 minut do lodówki.
Mirabelki umyj, dokładnie osusz. Przekrój na połówki i wydryluj. W miejsce po pestkach możesz włożyć suszone żurawiny. Piekarnik nagrzej do temperatury 180oC.
Ciasto rozwałkuj bezpośrednio na arkuszu pergaminu, na blaszce. Na środku placka ułóż kopczyk z mirabelek. Brzeg ciasta (o szerokości około 4 cm) zawiń na owoce i lekko dociśnij. Całość posyp brązowym cukrem. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25-30 minut. Jeśli podczas pieczenia powstanie za dużo soku, nakłuj brzegi ciasta widelcem, by płyn wypłynął na zewnątrz. Udekoruj listkami mięty.Źródło: Naj