Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 110
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 40
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 423
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 110
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 40
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 423
Składniki
Mąkę przesiewam, dodaję cukier puder oraz cukier waniliowy. Wbijam jajko, dokładam pokrojone na kawałeczki masło. dokładnie siekam nożem, a gdy powstaną grudki, szybko zagniatam ciasto. Owijam je w folię spożywczą i wkładam na 30 min do lodówki.
2/3 ciasta rozwałkowuję i wylepiam nim spód natłuszczonej formy o wym. 24x27cm. Z reszty ciasta formuję wałeczek i splatam go. Układam do wzdłuż brzegów formy. Ciasto nakłuwam widelcem. Piekę 25 min w 180 st., studzę.
Mleko w proszku łączę z cukrem, cukrem waniliowym i 50 ml wrzątku. Masło rozpuszczam, dodaję do masy. Mieszam i lekko studzę. Krem wylewam na upieczony spód. Odstawiam, by masa zastygła. Mazurek za każdym razem dekoruję inaczej.
Tym razem zrobiłam bazie ze stopionej czekolady (ciemnej i białej) oraz kwiatki z płatków migdałowych, żurawiny i kandyzowanej skórki cytrynowej. Nie zabrakło też marcepanowej kurki i czekoladowych jajeczek. ok. 40 min + chłodzenie. 1 porcja ok. 300 kcal.Źródło: Tina