Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Deser dla Korposzczurów:). Orzeźwia, pobudza, odrywa od korpocodzienności, odświeża umysł, regeneruje szare komórki i dodaje energii dzięki zielonej herbacie Matcha. Dla miłośników Matcha Latte. Porcja na 4 osoby, Składniki: Herbata Matcha 3 łyżeczki 250ml śmietanki kremówki 30% galaretka agrestowa pół galaretki krystalicznej 200gr herbaników pół kostki masła 2 łyzki stołowe dzemu z czarnej porzeczki jeżyny 4 foremki w dowolnym kształcie. Wszystkie skladniki najlepiej schłodzić, oprócz masła, które roztapiamy. Blendujemy herbatniki, na piasek. Pół kostki roztopionego masła wlewamy do zmielonych herbatników i mieszamy na gładką masę. Wykładamy spód formek masą herbatnikową na wys.1cm, ubijamy, nastęnie smarujemy warswą dzemu z czarnej porzeczki i wkładamy do lodówki. Ja mając więcej owoców ułożyłam na tej warstwie jeszcze jeżyny. Zaparzamy herbatę Matcha zalewając gorącą wodą o temperaturze 80stopni i zostawiamy do ostudzenia. Zalewamy galaretkę agrestową gorącą wodą ale tylko 150ml i mieszamy do rozpuszczenia, podobnie z galaretką krystaliczną ale we właściwych proporcjach zalecanych na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. Wlewamy galaretkę agrestową do herbaty matcha i mieszamy, po czym lekko schładzamy w lodówce. Ubijamy śmietankę na bitą śmietanę. Wlewamy schłodzoną matchę z galaretką i delikatnie mieszamy mikserem na gładką masę. Nakładamy zieloną masę smietanową matcha na schłodzone spody z herbatników i dżemu i odstawiamy do stężenia w lodówce. Po zastygnieciu warstwy śmietanowej ukladamy owoce, ja ułożyłam jeżyny i zalewamy gotową do stężenia galaretką krystaliczną. Odstawiamy do lodówki. Po godzinie deserki są gotowe, do wyjęcia z foremek, zrobic to delikatnie ocieplając scianki formek. Wyjąć, wtedy widać warstwy. Idealny na letnie upały.
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 100
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1823
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2715
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 712
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 100
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1823
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2715
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 712
Składniki
Zaparzamy herbatę Matcha zalewając gorącą wodą o temperaturze 80stopni i zostawiamy do ostudzenia. Zalewamy galaretkę agrestową 150ml gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do ostygnięcia. Zalewany pol opakowania galaretki krystalicznej szklanką gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Blendujemy herbatniki, na piasek. Pół kostki roztopionego masła wlewamy do zmielonych herbatników i mieszamy na gładką masę. Wykładamy spód formek masą herbatnikową na wys.1cm, ubijamy, nastęnie smarujemy warswą dzemu z czarnej porzeczki i wkładamy do lodówki.
Ubijamy schłodzoną śmietankę na masę z bitej smietany, wlewamy ostudzoną galaretkę agrestową i herbatę Matcha, delikatnie miksujemy mikserem na gęstą, gładką masę. wlewamy do foremek na spody z herbatników i odstawiamy do lodówki, żeby masa stężała. Po 15 minutach układamy owoc na top i zalewamy gotową do stężęnia galaretką krystaliczną. Całość wkładamy do lodówki na 30min. Delikatnie wyjmujemy z foremek, ogrzewając ścianki, poprzez zanużenie na chwilę w gorącej wodzie. Deser gotowy. Najlepszy schłodzony, orzeźwia i pobudza dzięki zielonej herbacie:).