Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Morelowe babki mięciutkie z dodatkiem drożdży"
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 169
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 580
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 66
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1535
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 169
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 580
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 66
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1535
Składniki
Morele sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę, poprzekrawaj na połowy i wyjmij z nich pestki.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej, dołóż tłuszcz w kawałkach i razem posiekaj. Dodaj drożdże roztarte z łyżką cukru, pozostały cukier, cukier waniliowy i zagnieć ciasto. Gdyby było zbyt twarde (to zależy od wilgotności mąki), dodaj trochę kwaśnej śmietany i jeszcze raz starannie zagnieć.
Podziel ciasto na tyle części, ile masz małych misek żaroodpornych. Miski wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Porozkładaj do nich ciasto. Na wierzchu ułóż połówki moreli wypukłą stroną do góry.
Piecz w 180°C około 30 minut.
Babki powinny mieć ładny, złocisty kolor. Zostaw je w miskach do wystygnięcia i dopiero wyjmij. Podawaj oprószone cukrem pudrem.
! Taka babkę można też upiec w jednej, dużej tortownicy i podawać pokrojoną w trójkąty. Morele możesz zastąpić brzoskwiniami lub nektarynkami (oczywiście bez skórki).
ok. 50 minut • Porcja 365 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 8 porcjiŹródło: Kobieta i życie