Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Motylek w czekoladzie"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1059
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1375
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12963
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1059
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1375
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12963
Składniki
Masło przełóż do rondla, wlej mleko, podgrzej. Dodaj nutellę orzechową oraz cukier, mieszaj do połączenia składników. Płynną masę przelej do miski.
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Jajka i utarty twaróg dodaj do masy czekoladowej. Cały czas ucierając, partiami dosypuj mąkę. Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem tortownicy (o średn. 24 cm). Piecz 25-30 min w 180 st.
Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu wyjmij ciasto z tortownicy. Przekrój na połówki. Ułóż je na talerzu tak, by tworzyły skrzydła motyla. Posmaruj dżemem (najlepiej malinowym).
Czekoladę połam na małe kawałki, umieść w metalowej lub szklanej misce, rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Polej połówki ciasta. Skrzydła motyla udekoruj dowolnie posypką lub cukierkami. Z pianek zrób korpus, z lukrecji czułki.
Skrzydełka motylka możesz ozdobić kolorowym preparowanym ryżem, płatkami śniadaniowymi, kolorową posypką, wiórkami kokosowymi lub startą białą czekoladą. Zamiast pianek marshmallows, do zrobienia korpusu przydadzą się nadziewane galaretki Jolly baby.
Czas ok. 50 min; porcja – 360 kcal, cena 2,90 zł, 6 porcji.Źródło: Świat kobiety