Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Muffinki jak florentynki"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4782
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 39
Chleb na zakwasie żytnim przygotowany na bazie mąki orkiszowej (typ 750) i mą...
Odsłon: 31860
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4782
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 39
Chleb na zakwasie żytnim przygotowany na bazie mąki orkiszowej (typ 750) i mą...
Odsłon: 31860
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena sztuki ok. 2,10 zł.
Wartość odżywcza sztuki 440 kcal Białko 7 g/Tłuszcz 31 g/Węglowodany 35 g
Orzechy laskowe bez skórek siekamy na drobne kawałki. Czekoladę ścieramy na tarce. Po 125 g cukru i masła przekładamy do miski, dodajemy sól, żółtka i ucieramy na gładką masę. Stopniowo wsypujemy 150 g mąki, czekoladę, szczyptę soli i proszek do pieczenia, mieszamy, dolewając mleko.
Ciasto przekładamy do silikonowych foremek do muffinek i pieczemy 20 minut w 180oC.
W czasie, gdy babeczki się pieką, do rondla wlewamy śmietankę, 2–3 łyżki wody, dodajemy 100 g cukru, 50 g masła, cukier waniliowy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 6 minut. Następnie dodajemy posiekane wiśnie, pokrojone orzechy, płatki migdałowe i 65 g mąki, dobrze mieszamy.
Muffinki wyjmujemy z pieca, szybko pokrywamy ich górę bakaliową masą i wstawiamy do piekarnika na jeszcze 10–12 minut.Źródło: Rewia