Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Muffiny (babeczki) czekoladowe"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 33
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 85
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 33
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 85
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 75 minut
Masło stopić, przestudzić. Czekoladę gorzką posiekać. W jednej miseczce wymieszać: mąkę, cukier, kakao, kawę rozpuszczalną (najlepiej w formie proszku) oraz proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Do drugiej miseczki wbić jajka.
Jajka ubijać mikserem około 5 minut. Następnie połączyć ze stopionym masłem. Porcjami dodawać wymieszane sypkie oraz kwaśną śmietanę. Wymieszać ciasto łyżką.
Dwie formy na muffiny (z wgłębieniami na pojedyncze muffinki) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką (ewentualnie wyłożyć papierowymi foremkami). Napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 25-30 minut.
Marcepan zagnieść, ufarbować barwnikiem spożywczym na zielono. Rozwałkować i wyciąć foremkami listki koniczyny. Wystudzone babeczki udekorować listkami i posypać cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco