Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój debiut... ^^" Danie to powstało podczas moich eksperymentów :3 Do jego wykonania wykorzystałam dwa przepisy: przepis na mus czekoladowy rosse i przepis na mus z pomarańczy :3 Mam nadzieję, że wam zasmakuje. Przepis coprawda trochę czasochłonny, ale jak dla mnie warty wypróbowania :3
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 48
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 95
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 48
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 95
Składniki
Najpierw owoce. :) Myjemy je dokładnie, a następnie z 1,5 pomarańczy ocieramy skórkę na drobnych oczkach tarki. Następnie pomarańcze obieramy. Dwie z nich miksujemy blenderem i przez sito pozbywamy się cząstek owoców, później do tak przygotowanrgo soku dorzucamy trzecią i też miksujemy (chyba, że ktoś nie chce w ogóle lub chce więcej cząstek. W zależności od tego przez sito przepuszcza więcej lub mniej owoców). Tak przygotowane pomarańcze odstawiamy.
Śmietanę ubijamy ze skórką pomarańczy, a gdy jest ubita dodajemy do niej wino i pomarańcze cały czas ubijając.
Zółtka oddzielamy od białek (z pozostałych 2 żółtek można zrobić kogel mogel :)). Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i łączymy z czekoladą. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (w miseczce na parze). Następnie zdejmujemy ją , dodajemy żółtka i chwilkę ucieramy. Powstanie gęsta masa.
Do tak przygotowanej czekolady dodajemy śmietanę. Najpierw 3 łyżki i ucieramy, później 4 łyżki i ucieramy, a na koniec wlewamy całą resztę.
Na końcu ubijamy pozostałe białka ze szczyptą soli i powoli łączymy z masą. Tak powstały mus rozlewamy do pucharków i wkładamy CONAJMNIEJ na całą noc do chłodnego miejsca. Smacznego! :3