Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mus czekoladowy"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 489
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24474
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 489
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24474
Składniki
Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Białka przelej do miski, dodaj szczyptę soli. Ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Czekoladę połam, włóż do garnuszka, wlej brandy oraz wodę. Roztop w kąpieli wodnej, aż masa będzie błyszcząca i gładka.
Gdy lekko przestygnie, dodaj masło, zmiksuj. Następnie dodawaj po kolei żółtka na zmianę z połową piany z ubitych białek, wciąż delikatnie miksując.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Dodaj do masy czekoladowej, zamieszaj. Na koniec dodaj resztę ubitych białek i delikatnie wymieszaj.
Gotową masę wyłóż do metalowych lub silikonowych foremek w kształcie serduszek. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godz. Tuż przed podaniem mus wyjmij z foremek. Udekoruj roztopioną białą czekoladą, truskawkami i listkami melisy lub mięty.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Sztuka: 400 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie