Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto lubi poziomki - z pewnością pokocha ten przepis. Ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 64
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 64
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Składniki
Poziomki przebrać, opłukać pod bieżącą wodą, osączyć. Dwie łyżki poziomek odłożyć do dekoracji, resztę przetrzeć przez sito i wstawić do lodówki na 1 godz. Żelatynę rozpuścić w 80 ml gorącej wody i ostudzić. Żółtka utrzeć ze 120 g cukru na gładką, jednolitą masę.
Z białek ubić sztywną pianę. Do przetartych poziomek dodawać - cały czas ubijając - po łyżce piany z białek, a następnie utarte żółtka, rozpuszczoną, schłodzoną żelatynę. Ubijać wszystko tak długo, aż mus zacznie gęstnieć
Śmietankę utrzeć z pozostałym cukrem. Gotowy mus przełożyć do salaterek. Udekorować kleksami bitej śmietany oraz poziomkami. Wstawić do lodówki na 2 godziny.