Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo szybki i nieskomplikowany w wykonaniu deser z mojej ukochanej kaszki :-). Lekki mus o delikatnej konsystencji, pyszny i sycący :-)
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 22
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 188
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 22
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 188
Składniki
Mleko zagotować z cukrem i solą. Do gotującego się mleka wsypywać powoli kaszkę, ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Zmniejszyć ogień i gotować kilka min. mieszając (do zgęstnienia kaszki). Odstawić do przestudzenia (może być letnia) od czasu do czasu mieszając aby nie powstał "kożuch". W tym czasie zmiksować blenderem umyte truskawki z bananem i sokiem z cytryny. Przestudzoną kaszkę utrzeć mikserem 1-2 min. aby ją napowietrzyć. Dodać mus i zmiksować do uzyskania jednolitego koloru. Dobrze schłodzoną śmietankę (wkładam do zamrażalnika na ok. 15 min.) ubić na sztywno i delikatnie (łyżką) połączyć z kaszką. Przelać do szklanek, miseczek lub pucharków i schłodzić w lodówce ok. 1 godz. Degustować :-)