Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Muszle z makiem i bakaliami"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1755
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 253
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1755
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 253
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
czas ok. 80 min; porcja – 330 kcal, cena 3,20 zł
Mak opłucz kilka razy w zimnej wodzie. Zalej go w garnku wodą tak, aby był tylko przykryty. Mocz godzinę. Potem gotuj na małym ogniu do miękkości przez około pół godziny.
Mak odcedź, przepuść go dwa razy przez maszynkę. Połącz ze śmietanką, cukrem, miodem, sokiem z pomarańczy oraz roztartym rdzeniem z laski wanilii.
Figi, orzechy oraz sparzone, obrane ze skórki migdały drobno posiekaj. Rodzynki sparz wrzątkiem, osącz i lekko skrop rumem. Bakalie dodaj do masy makowej razem z namoczonymi w rumie rodzynkami oraz połową kandyzowanych w cukrze owoców.
Muszle ugotuj na półtwardo w lekko osolonym wrzątku. Osącz na sicie, ułóż na półmisku. Do każdej muszli nałóż łyżeczką porcję przygotowanej masy makowej. Udekoruj posiekanymi kandyzowanymi owocami.Źródło: Świat kobiety