Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Nadziewane młode ziemniaki z sosem"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 2348
Letnia wersja włoskiego makaronu.
Odsłon: 41
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 48
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 2348
Letnia wersja włoskiego makaronu.
Odsłon: 41
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 48
Składniki
Brokuł ugotuj. Ziemniaki umyj, zrób nacięcia, polej oliwą, posyp solą i tymiankiem, piecz w 180°C do miękkości (około 1 godziny).
Szynkę pokrój, podsmaż. Do garnuszka wlej musztardę, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Postaw na garnku z wodą. Wodę zagotuj. Dodaj żółtka i ubijaj, powoli dodawaj masło, potem szynkę. Ziemniaki podawaj z sosem.
Czas: około 1,5 godziny.
Warto wiedzieć
Ziemniaki są doskonałym źródłem skrobi, zawierają witaminę C (100 g zawiera 16 mg, a zapotrzebowanie dzienne wynosi 75 mg), potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, białko. Nie są kaloryczne (100 g to tylko 70 kcal). Ziemniaki mają działanie lekko uspokajające.Źródło: Dobry Tydzień