Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzi z Książki Kucharskiej z 1865 roku. Trochę go zmodyfikowałam i przystosowałam do współczesnych czasów. Według tego przepisu można przygotować też cytryny czy mandarynki. Danie jest dobre i na zimno i na ciepło ale mnie osobiście lepiej smakowała wersja :"prosto z pieca:)"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 58
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 71
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 77
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1133
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 264
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 58
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 71
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 77
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1133
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 264
Składniki
Pomarańcze sparz, wyszoruj. Następnie przekrój je wzdłuż na połówki. Wyciśnij sok, wydrąż miąższ z pomarańczy. Wydrążone połówki owoców zalej wrzątkiem i zostaw na tak długo aż skórka bez problemu oddzieli się od pozostałego miąższu (zazwyczaj trwa to około 30 minut)*Wydrążone połówki pomarańczy osącz z wody na papierowym ręczniku. Migdały zmiel. Dodaj do nich rum, odrobinę soku z pomarańczy, cynamon oraz tatą bułkę. Białko ubij z cukrem. Masą migdałową napełnij połówki pomarańczy. Wyrównaj. Na górę każdej połówki pomarańczy delikatnie nałóż pianę z białek** Wstaw na 15 minut do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj w temperaturze 160 C. *Porada z Kuchni staropolskiej, która naprawdę się sprawdza **Jeżeli lubimy fantazjować z bezami, można dodać coś do siebie lub zabarwić bialko W ten sposób możemy też przygotować deser z mandarynek, pomarańczy Przepis z kuchni staropolskiej
Sos do nadziewanych pomarańczy: Sok z pomarańczy, kieliszek wina, 1 łyżkę cukru, 2 żółtka, 1/2 łyżka mąki Wszystkie składniki razem wymieszaj. Lekko podgrzej nie doprowadzając do wrzenia i uważając aby sos się nie zwarzył. Ostudź. Gotowym sosem polej pomarańcze. Deser jest dobry i na ciepło i na zimno ale mnie bardziej podchodzi taki "prosto z pieca":)