Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Naleśniki pszczółki"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1149
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 655
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 228
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1149
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 655
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 228
Składniki
Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier oraz sól, wymieszaj. Wbij jajka, wlej mleko oraz śmietankę, zmiksuj. Na koniec dodaj skórkę otartą z cytryny, wymieszaj. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsca na ok. 60 min. Na rozgrzaną patelnię wylewaj porcje ciasta, rozprowadzając je równomiernie, kolistym ruchem po całej patelni. Smaż z obu stron na lekko złoty kolor.
Ser rozdrobnij widelcem. Dodaj żółtko, jogurt oraz cukier do smaku, dokładnie wymieszaj. Naleśniki posmaruj nadzieniem serowym, złóż w trójkąty. Na talerzu rozłóż 4 naleśniki tworząc z nich skrzydełka. Na środku pomiędzy naleśnikami ułóż połówki brzoskwiń tworząc tułów i głowę. Z owoców lub rodzynek zrób oczy, czerwoną polewą narysuj czółki.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 350 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie