Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Naleśniki ze szparagami i szynką"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 593
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 143
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 153
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 110
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 593
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 143
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 153
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 110
Składniki
Jajka umyj i oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj z maślanką, mlekiem i olejem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Mokre , bez białek, dodaj do suchych i dobrze wymieszaj. Ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj z ciastem. Odstaw na 30 minut. Usmaż 12 naleśników.
Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki i ugotuj w osolonej wodzie. Pokrój drobniutko i wymieszaj z posiekanym jajkiem na twardo. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Na brzegu każdego naleśnika rozsmaruj masę szparagowo-jajeczną. Połóż po plasterku sera i szynki. Zwiń w ścisłe naleśniki. Podpiecz na podgrzanym oleju lub zapiecz w piekarniku, pod przykryciem. Podawaj ze szparagami z wody, polanymi masłem czosnkowym.
Jak zrobić naleśniki idealne?
Każda gospodyni ma swoje sposoby. My podpowiadamy te najprostsze i najlepsze!
Ciasto po zmiksowaniu musi odstać przynajmniej 15 minut, by mąka mogła napęcznieć.
Masa powinna mieć gładką konsystencję śmietany 18% i równo rozlewać się na patelni.
Gdy dodasz do ciasta roztopione masło lub olej, naleśniki będą delikatniejsze i nie będą przywierać do patelni w trakcie smażenia.
Mąkę koniecznie przesiej przez sitko – ciasto będzie delikatne.
Podgrzanie mleka z tłuszczem, a następnie ostudzenie go sprawi, że naleśniki będą miękkie i elastyczne;
Patelnię posmaruj bardzo cienko tłuszczem, najlepiej pędzelkiem.Źródło: Naj