Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Nowalijkowy duet z boczkiem"
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 183
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5297
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 183
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5297
Składniki
Z połówki oczyszczonej kapusty wytnij głąb i pokrój ją na 4 jednakowej wielkości części. Ostrożnie (aby się nie rozpadły) ułóż je w sze rokim garnku, zalej posolonym wrzątkiem i gotuj 8 min. Po tym czasie wyjmij każdą część łyżką cedzakową i osącz na sitku.
Marchewki oczyść (pozostawiając przy każdej kawałek naci), oskrob je i umyj. Zalej posolonym wrzątkiem i gotuj 5 min. Półmiękkie marchewki wyjmij ostrożnie z garnka i osącz na sitku. Żółty ser zetrzyj na tarce o małych otworkach.
Na patelni stop masło. Zasyp mąką i mieszając, zasmaż, nie rumieniąc. Nie przerywając mieszania, wlewaj cieniutkim strumieniem zimny bulion. Gdy sos zgęstnieje, wsyp do niego 1/3 sera, rozpuść. Beszamel przypraw solą i pieprzem.
Na każdym kawałku kapusty ułóż po 1 marchewce i wszystko owiń plasterkiem boczku. Roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej równomiernie beszamelem i posyp pozostałym serem. Zapiekaj ok. 15 min w temp. 190 st. Gotowe danie udekoruj gałązkami natki.Źródło: Tina