Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Obiadowa ośmiornica"
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 159
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10528
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 159
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10528
Składniki
Suche drożdże rozpuść w 400 ml ciepłej wody. Mąkę wymieszaj z otrębami, szczyptą soli oraz łyżeczką cukru. Wlej wodę z drożdżami. Wymieszaj, wyrób ciasto. Odstaw na 30 min.
Obierz i posiekaj cebulę. Przygotuj po pół strąka zielonej i czerwonej papryki, usuń pestki. Miąższ poszatkuj. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju.
Wrzuć mięso mielone (np. z indyka). Oprósz je solą i pieprzem, smaż kilka minut, mieszając. Dodaj posiekaną cebulę, a po chwili papryki.
Kukurydzę i fasolkę osącz z zalewy, dodaj do mięsa. Pomidory sparz, obierz i drobno poszatkuj. Dodaj do rondla razem z fasolką i kukurydzą. Duś całość na małym ogniu 15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto podziel na pół. Z jednej połowy uformuj 2 kule – korpusy ośmiornic. Z drugiej części zrób na stolnicy 8 długich wałeczków. Każdy przetnij na pół. Otrzymasz 16 macek.
Na blasze ułóż promieniście 8 macek. Po środku, tam gdzie ramio- na się stykają, umieść kulkę, dociśnij. Tak sa mo zrób drugą ośmiornicę. Odstaw na 30 min. Piecz 25 min w 180 st. Odetnij wierzch chlebków, wydrąż miąższ, umieść danie.
Czas ok. 60 min; porcja – 380 kcal, cena 6,50 zł, 2 porcje.Źródło: Świat kobiety