Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Odwracany kokosaniec"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3226
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3226
Składniki
Plastry ananasa odsączyć z zalewy. Masło utrzeć z 10 dag cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać do niej jajka. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Porcjami dodawać do masy maślanej na przemian z mlekiem kokosowym. Ucierać mikserem do momentu, aż wszystkie dobrze się połączą. Tortownicę o średnicy 28 cm posmarować tłuszczem, ewentualnie wyłożyć pergaminem.
Na spodzie rozłożyć plasterki ananasa. Rozsmarować na nich ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 40-45 minut.
Upieczone ciasto pozostawić w tortownicy do wystudzenia. Potem przykryć tortownicę dużym talerzem. Całość odwrócić do góry dnem i wybić ciasto na talerz tak, aby spód z plasterków ananasa był na górze. Dżem podgrzać, przetrzeć przez sitko.
Posmarować nim ciasto. Brzeg obsypać wiórkami kokosa. Wisienki obtoczyć w pozostałym cukrze i ułożyć je na wierzchu ciasta.Źródło: Życie na gorąco