Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ognisty mus czekoladowy"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10839
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 266
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10839
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 266
Składniki
Czekoladę połam na kawałki. Włóż do metalowej lub szklanej miseczki, dodaj posiekane chili (albo pieprz czerwony) oraz wodę. W rondelku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć postaw na nim miseczkę z czekoladą, tak, aby jej dno nie stykało się z wodą. Mieszaj trzepaczką aż czekolada się roztopi. Wystudź.
Do przestudzonej czekolady dodawaj po jednym żółtku powoli ucierając mikserem. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno mikserem, pod koniec ubijania dodając przesiany cukier puder.
Na koniec, wciąż miksując na małych obrotach, do ubitej śmietanki dodawaj po łyżce masy czekoladowo- żółtkowej. Mus czekoladowy przełóż do foremek lub miseczek i wstaw do lodówki na ok. 60 min.
Rada: Mus zyska wyjątkowo oryginalny smak, jeśli do rozpuszczonej czekolady dodasz 1 ziarenko ziela angielskiego rozdrobnionego w moździerzu. Jeśli wolisz bardziej słodkie desery, połowę gorzkiej czekolady zastąp czekoladą mleczną.
Do musu można również dodać niewielką ilość skórki z pomarańczy, brandy lub likier pomarańczowy.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 260 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie