Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne domowe oponki
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 36
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 733
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 84
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 202
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 36
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 733
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 84
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 202
Składniki
Podane składniki umieszczam w misce w przypadku drożdży świeżych rozpuszczam je w ciepłym mleku zagniatam miękkie ciasto i odstawiam na 2 godzinny pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia .
Wyrośnięte ciasto dziele na 2 części i rozwałkowuje na stolnicy grubszy placek w razie potrzeby podsypuje mąką by ciasto nie kleiło sie do stolnicy .Z placka wycinam foremka serce placki a w środku mniejszą foremka dziurkę serduszko ale można robić szklanka a w środku dziurkę kieliszkiem .
Olej rozgrzewam w garnku i wrzucam kawałek ciasta jak zacznie sie rumienić to olej jest już odpowiedni i smażę partiami oponki po obu stronach ,wyjmuje łyżką cedzakowa na sitko ,lub ręcznik papierowy by odsączyć z nadmiaru oleju jeszcze cieple posypuje cukrem pudrem na dokładne wykonanie zapraszam na film smacznego .