Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Oponki z kremem serowym"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 586
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 135
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 143
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 103
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22733
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 586
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 135
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 143
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 103
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22733
Składniki
Wodę zagotuj z masłem i solą. Wsypuj powoli przesianą mąkę. Cały czas podgrzewając, miksuj, aż ciasto zrobi się szkliste i będzie odchodzić od łyżki. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Zimną masę zmiksuj z jajkami.
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Blaszkę wyłóż pergaminem. Wyciskaj okrągłe oponki, zachowując między nimi odstępy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piecz około 20 minut, do zezłocenia.
Serek utrzyj z cukrami. Ubij schłodzoną śmietanę z esencją śmietankową, delikatnie wymieszaj z serkiem. Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach wrzątku i wlej cienkim strumieniem do kremu. Jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
Zimne ciastka przekrój ostrym nożem. Na dolną części nałóż gęstniejący krem. Przykryj odciętymi wierzchami. Polej rozpuszczoną czekoladą. Jeśli jest za gęsta, dolej kilka łyżeczek kremówki. Polej oponki i od razu posyp wiórkami z czekolady.
Upieczoną struclę lekko przestudź. Pozostałe masło stop. Ciasto posmaruj 1/4 masła i oprósz 1/4 cukru pudru. Czynności powtarzaj, aż zużyjesz masło i cukier. Struclę możesz udekorować np. gwiazdami z suszonych moreli.Źródło: Tina