Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Orzechowa bomba"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3151
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 257
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3151
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 257
Składniki
Miękkie masło utrzyj lub zmiksuj na puszystą masę razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.
Żółtka dodaj do słodkiej masy maślanej. Cały czas ucierając, stopniowo dodawaj mleko oraz mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Wsyp mielone orzechy włoskie, wymieszaj.
Schłodzone białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Delikatnie wymieszaj z utartą masą. Wsyp całe orzechy laskowe. Ciasto wymieszaj.
Przygotuj formę w kształcie kuli (lub żaroodporną miskę). Wyłóż ją folią aluminiowa (albo posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą). Nałóż ciasto, wyrównaj wierzch.
Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. około 60 min. Wyjmij, ustaw do góry nogami. Usuń folię. Polewę przygotuj według przepisu. Polej wystudzone ciasto i dowolnie udekoruj.
czas ok. 75 min; porcja – 290 kcal, cena 1,70 złŹródło: Świat kobiety