Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 611
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 162
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 186
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 126
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 611
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 162
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 186
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 126
Składniki
Białą i mleczną czekoladę rozpuść osobno w kąpieli wodnej. Na kawałku folii aluminiowej rozsmaruj białą czekoladę. Gdy zastygnie, pokryj ją warstwą mlecznej czekolady, włóż do lodówki. Po 20 min, kiedy masa stwardnieje, oddziel ją od folii i połam na kawałki. Włóż do lodówki.
W 1/2 szkl. zimnego mleka rozrób proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Wlej rozrobiony budyń i mieszając, gotuj, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj kakao i kawę, dokładnie wymieszaj. Ostudź ją.
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj żółtka, zmiksuj. Następnie wsyp zmielone orzechy i migdały. Wymieszaj łyżką. Ciastem napełnij wyłożoną pergaminem tortownicę. Piecz 35 min w 175 st. Ostudź i przetnij ostrym nożem na 3 jednakowej grubości blaty.
Miękkie masło utrzyj z zimnym budyniem na aksamitną masę. Kremem przełóż orzechowe blaty, posmaruj też wierzch torciku. Udekoruj czekoladowymi kawałkami. Ciasto dobrze schłodź.Źródło: Tina