Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Orzechowe ciastka"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 63
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 181
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 195
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 63
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 181
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 195
Składniki
5 dag orzeszków laskowych zmiel i wymieszaj w misce z mąką, cukrem pudrem, cynamonem i szczyptą soli. Przesyp na stolnicę. Do sypkich składników dodaj jajko i pokrojone na kawałki masło.
Wanilię rozkrój, wydłub czarne ziarenka. Rozetrzyj je i dodaj do przygotowanych składników. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę i odłóż na 2 godz. do lodówki. Następnie ciasto cienko rozwałkuj i wylep nim foremki.
Spody ciastek ponakłuwaj widelcem, piecz 20 min w 180 st. Po upieczeniu wystudź. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
W rondelku podgrzej kremówkę, wymieszaj z czekoladą, zmiksuj na gładki krem. Resztę orzechów posiekaj drobno. Część wysyp na upieczone spody, zalej kremem, ozdób resztą orzeszków.
Jeśli zdarza się, że twój piekarnik przypala spód ciast, babeczek czy tartaletek – tortownicę, blaszkę czy mniejsze foremki umieść w jednej większej formie wypełnionej wodą. Woda powinna sięgać na wysokość około 1 cm.Źródło: Świat kobiety