Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Orzeszki na dwa sposoby"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2011
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2011
Składniki
Wszystkie rodzaje orzechów oraz pestki dyni rozsyp na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz ok. 15 minut.
Przygotuj posypkę rozmarynową: rozmaryn opłucz, osusz, oderwij igiełki od gałązek. Dodaj do nich po łyżce soli i cukru. Dobrze wymieszaj.
Przygotuj posypkę pikantną: płatki chili oraz chili w proszku wymieszaj z łyżką soli i łyżką cukru. Dodaj sos tabasco i dobrze wymieszaj.
Białka ubij mikserem na sztywno. Zrumienione orzeszki i pestki podziel na dwie porcje. Kolejno włóż je do przygotowanej piany z białek. Wyjmij, jedną porcję obtocz w posypce rozmarynowej, a drugą w pikantnej. Ponownie orzeszki i pestki rozsyp na blachach wyłożonych pergaminem.
Kolejno wstawiaj je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz po 15 minut, aż się zrumienią. Odstaw do wystudzenia na godzinę.
ok. 50 minut. Studzenie ok. 1 godziny. 1 torebka ok. 580 kcal.Źródło: Tina