Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Orzeźwiający mus (granita) śliwkowa"
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 110
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 12399
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 65
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 38
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 110
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 12399
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 65
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 38
Składniki
Do rondelka wlej 2 szklanki wody. Wsyp cukier, kardamon, anyż, imbir. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zwiększ ogień i gotuj 8-10 minut. Studź syrop przez 10 minut, następnie przecedź przez sitko.
Usuń pestki ze śliwek. Zmiksuj owoce z sokiem winogronowym. Przecedź przez sitko, wyciskając jak najwięcej miąższu.
Do przetartych śliwek dodaj syrop i wymieszaj. Przelej do metalowej miski i wstaw do zamrażarki na 3-4 godziny. Po tym czasie rozgnieć krystalizujący się mus widelcem.
Przykryj i wstaw do zamrażarki na 3 godziny. Ponownie rozgnieć mus widelcem. Przykryj i wstaw do zamrażarki jeszcze na godzinę.
Tuż przed podaniem przełóż granitę do szklanych pucharków i udekoruj listkami świeżej mięty.
Sok winogronowy można zastąpić białym półwytrawnym winem i podać granitę np. jako aperitif. Zarezerwuj tylko więcej czasu, bo z dodatkiem wina granita zamraża się ok. 3 godzin dłużej.Źródło: Olivia