Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i zdrowe placki na bazie kefiru i otrębów z dodatkiem jabłek. Wspaniały deser dla dzieciaków zamiast słodkich ciastek.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 55
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 55
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Składniki
Jajko ubijamy z cukrami na puszystą masę. Następnie dodajemy kefir i mieszamy. Dodajemy otręby oraz przesiewamy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Mieszamy dokładnie. Na końcu dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Ponownie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżką porcje ciasta (po 2 łyżki na 1 placek). Smażymy na rumiano po kilka minut z każdej strony. Zdejmujemy, odsączamy z tłuszczu i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Posypujemy cynamonem (jeśli ktoś lubi, jednak ja bardzo polecam, z cynamonem pięknie pachną i świetnie smakują) oraz cukrem pudrem. Z podanych proporcji wychodzi około 14 placków. Smacznego:)