Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Owocowy piaskowiec"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 119
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 22
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 4507
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 119
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 22
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 4507
Składniki
Rozpuszczone i przestudzone masło (lub margarynę) zmiksuj razem z cukrem kryształem. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do masy maślanej, miksuj aż do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Cytrynę sparz wrzątkiem, wyszoruj. Otrzyj skórkę i wyciśnij łyżeczkę soku. Dodaj do masy żółtkowej. Dosyp obydwie mąki przesiane razem z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj.
Na koniec dodaj do masy oczyszczone, opłukane i osączone owoce oraz sztywną pianę z białek. Delikatnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli chcesz, możesz wzmocnić aromat ciasta, dodając do niego ulubiony olejek.
Podłużną foremkę (tzw. keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia (lub posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą) i napełnij przygotowanym ciastem. Piecz ok. 45 min w temp. 180 st.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe (patyczek musi być suchy). Pozostaw w formie do lekkiego przestudzenia, a następnie wyjmij na talerz. Cukier puder utrzyj z odrobiną soku wyciśniętego z cytryny. Ciasto polej lukrem. Jeśli chcesz, możesz je dodatkowo udekorować świeżymi malinami.
Czas ok. 60 min; porcja – 190 kcal, cena 1 zł, 12 porcji.
Smakiem agrestowych ciast możesz cieszyć się przez cały rok. Lekko twarde i niezu- pełnie dojrzałe owoce przekrój na połówki. Zasyp taką ilością cukru, by każda połówka była nim obtoczona. Przełóż do słoiczków. Nie dodawaj wody. Pasteryzuj 10-15 minut, zależnie od wielkości słoiczka.Źródło: Świat kobiety