Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ozorek w galarecie"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 75
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 121
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 31
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 4520
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 75
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 121
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 31
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 4520
Składniki
czas ok. 130 min; porcja – 290 kcal, cena 3,70 zł
Obierz cebulę i marchew. Ozorek umyj, włóż do garnka i zalej wodą tak, aby mięso było zakryte. Dodaj cebulę, ziarna pieprzu i ziela oraz liść laurowy. Wsyp łyżeczkę soli. Gotuj 1-1,5 godziny. 10 min przed końcem gotowania włóż do garnka marchew.
Wyjmij z bulionu cebulę i przyprawy, miękką marchew oraz ozorek. Ozorek natychmiast schłodź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w plastry. Marchewkę posiekaj, z plasterków powykrawaj dekoracyjne kwiatki.
Z garnka odlej szklankę bulionu, poczekaj, aż wystygnie. Dodaj żelatynę, odstaw na 10 minut, aby nasiąkła. Następnie, stale mieszając podgrzewaj bulion, aż żelatyna się rozpuści.
Odlej kolejne trzy szklanki bulionu, przecedź go i połącz z rozpuszczoną żelatyną. Dopraw solą i pieprzem, ostudź. Na półmisku ułóż plastry ozorka, marchewkę oraz gałązki kopru. Zalej tężejącą galaretą. Ozdób ziarenkami granatu, a przed podaniem kleksami ze śmietany.Źródło: Świat kobiety